redakcija
|
Posted: Sun Aug 19, 2007 3:54 pm Post subject: Latvietis, kas stāv aiz Obamas |
|
|
LATVIETIS, KAS STĀV AIZ OBAMAS
TATJANA ŽAGAREVĪTIŅA
Nākamā ASV prezidenta amata kandidāta padomnieks ir Strautmanis. Intriģējoši, vai ne?
Acīgākie lasītāji šo latvisko uzvārdu pamanīja pašreizējā senatora Baraka Obamas autobiogrāfijas pēcvārdā, kur viņš pateicas par palīdzību saviem biroja darbiniekiem, arī Strautmanim. Kas ir šis vīrietis?
Karsta 3.jūlija pēcpusdiena Vašingtonā. Esmu pilsētā, lai satiktos ar Maiklu Straut-mani. Epasta vēstulē, kurā viņš piekrita sarunai, netika minēts tikšanās laiks, tikai datums. Riskēju braukt. Pilsēta gatavojas Neatkarības dienas svinībām un uguņošanai. Parks pretī Kapitolija ēkai ir pilns ar tūristiem un bērnu grupām vienādos krekliņos. Visi fotografē, bērni kā zvirbuļi lielās grupās apmetušies parkā uz Nacionālās galerijas kāpnēm un tiesā milzīgas sviestmaizes. Savā biroja stilam pietuvinātajā tērpā jūtos neiederīga gaidīšanas svētku pārņemtajā burzmā.
Cerīgi skatoties Kapitolija ēkas virzienā, zvanu Maiklam Strautmanim. Viņa palīgi uz telefona zvaniem atbild laipni un pacietīgi. Maikla paša balsi tā arī nedzirdu. Jo tuvāk darbadienas noslēgums, jo mazāk cerību uz tikšanos.
Maikls piezvana pēc nedēļas. Varot runāt tikai 30 minūtes. Man pa šo laiku jāapstiprina vai jāmaina priekšstati par Maiklu Strautmani, kas izveidojušies no iepriekšējo nedēļu sarunām ar viņa tēvu Juri. Arī ar Strautmani vecāko esmu runājusi tikai pa telefonu, jo viņš patlaban dzīvo Puertoriko.
EMIGRANTU JAUNĀ DZĪVE
Juris Strautmanis kopā ar vecākiem, māsu Ināru un brāli Edvīnu Amerikā ieradās 1950.gadā. Pēc pāris gadiem Indiānas štatā viņi pārcēlās uz Čikāgu. Juris gribēja mācīties dziedāt, brālis gleznot.
Brāļa Edvīna Strautmaņa mākslinieka karjera Amerikā veidojās visai veiksmīgi. Juris, kādu laiku pamācījies dziedāšanu pie Amerikas latviešu vidē pazīstamā tenora Voldemāra Salnas, domu par profesionāla dziedātāja karjeru tomēr atmeta. Izstudēja psiholoģiju, psihoterapiju un pedagoģiju.
Pie mūzikas viņš atkal atgriezās 60.gadu sākumā, kad kopā ar Albertu Legzdiņu, Ilmāru Dzeni, Jāni Rinkusu, Ģirtu Puriņu un Uldi Ievānu izveidoja grupu Čikāgas piecīši. "Tas bija pamatsastāvs, kas padarīja Piecīšus slavenus. Mēs braukājām pa Ameriku, Kanādu, izdevām plates. Vismaz piecus sešus gadus mēs aktīvi koncertējām," atceras Juris. Viņš nožēlo, ka tā arī nav izdevies aizbraukt koncertā uz Rīgu un "letiņi nedabūja dzirdēt īstos Čikāgas piecīšus. Grupu viņš pameta, kad sāka studēt psiholoģijas maģistrantūrā.
.. http://www.diena.lv/sestdiena/lasit.php?id=312764
Senior aide to Sen. Obama meets with Baltic Reps
Fri Jun 09, 2006
http://www.cikaga.com/cikaga/viewtopic.php?t=1171
| Description: |
Latvietis, kas stāv aiz Obamas
Laikraksts Diena (publicēšanas datums: sestdiena, 2007. gada 18. augusts) |
|
 Download |
| Filename: |
strautmanis%20diena%20II.pdf |
| Filesize: |